#<Attachment id: 607586, content_type:

Hoe schrijf je een sterke motivatiebrief? Lees hier 6 tips.

Hoe zet je jouw motivatie neer op zo’n manier dat ze niet om je heen kunnen? In deze blog zijn de ervaringen van de headhunters van Colourful People verwerkt die een hoop motivatiebrieven voorbij zien komen en deze helaas nog maar al te vaak moeten voorzien van feedback alvorens ze aan een werkgever kunnen worden voorgelegd.

Kom niet aan zetten met een knip en plak versie van voorgaande motivatiebrieven, daar prikken ze zo doorheen en als deze functie voor jou nummer zoveel is, dan ben jij dat ook voor hen.

Inleiding

Wees enthousiast en oprecht: Om te beginnen is het van belang dat je enthousiast schrijft en je valse bescheidenheid achterwege laat, maar ook niet opschepperig bent. Schrijf daarnaast zoveel mogelijk in je eigen taal, je bent misschien geneigd om extra mooie zinnen te maken, maar wees gewoon jezelf. Spreek vanuit passie en eigenheid, uiteindelijk wil een recruiter of een toekomstige werkgever vooral gevoel krijgen bij wie jij bent.

Begin met een sterke openingszin: Zorg er voor dat je motivatiebrief direct persoonlijk begint, spring er bijvoorbeeld uit door te beginnen met een anekdote of op een andere manier de lezer een sprekend beeld te geven van wie jij bent. Begin met een sterke openingszin die gelijk de aandacht pakt. Vaak heb je slechts de eerste drie regels om de recruiter te overtuigen dat het de moeite waard is om door te lezen.

Middenstuk

Maak een connectie: Probeer vervolgens een sterke connectie te leggen tussen jouzelf, de organisatie en de functie, zo laat je zien dat jij goed zou passen op de open plek. Maak daarom voor je gaat schrijven een lijstje van de belangrijkste criteria in de vacature en ga hierop in. Geef concrete voorbeelden van de competenties die je hebt, toon de waarde die je komt toevoegen. Zo voorkom je terug te vallen op slecht onderbouwde clichés als ‘ik ben een coachende leider’ of ‘ ik ben een resultaatgerichte aanpakker.’ Mogelijk helpt het om naar jezelf te kijken vanuit de derde persoon, wat maakt jou uniek volgens je familie, vrienden, collega’s en voorgaande werkgevers? Waar baseren ze dit op?

Wees duidelijk en specifiek:Vertel ook over jouw visie, wees niet bang om inhoudelijk te worden en te laten zien dat jij je hebt verdiept in de functie. Kijk daarom ook naar bijvoorbeeld de website van de organisatie om te leren hoe jouw visie aansluit bij die van de organisatie. Besteed naast je competenties en visie ook tijd aan wat je nog zou willen leren, waar je ambities liggen en hoe deze baan binnen deze organisatie je daarin verder zou brengen. Het is een motivatiebrief, dus het is ook niet erg om het woord motivatie daadwerkelijk te gebruiken.

Afsluiting

Rond sterk af: Eindig met een zin die alles samenvat en hint op een vervolggesprek. Herlees je brief en zorg ervoor dat de belangrijkste punten bovenaan staan. Houd de brief kort en overzichtelijk, maximaal één A4’tje.

Controleer op fouten: Lees tot slot je brief zeker nog even door op spelfouten, of laat iemand anders dat doen als dit niet je sterkste kant is. Foutloos spellen is nog vaak een vereiste en een graadmeter van hoe serieus jij bezig bent geweest met het schrijven van jouw motivatie. Het kan ook helpen om jezelf de brief voor te (laten) lezen, zo ontdek je waar het nog niet helemaal lekker loopt. Probeer je tijdens het herlezen ook te verplaatsen in de lezer, hoe komt het over wat je hebt geschreven? Wat voor beeld heb je weten te schetsen en klopt dit met wie jij bent?

Met deze tips weet je nu hoe je een sterke motivatiebrief kunt schrijven. Veel succes met je sollicitatie!

Met tips van René Burgler, Fatima Bouhriani, Sandra Lutchman en Monique Spaansen.