#<Attachment id: 607592, content_type:

Hoe schrijf je goede vacatureteksten? | Lees hier hoe het moet

Wat is belangrijk in een vacaturetekst?


  • Duidelijke functietitel: De functietitel is het eerste wat potentiële kandidaten zien. Zorg ervoor dat de titel duidelijk en nauwkeurig de rol weerspiegelt. Vermijd jargon of interne terminologie die buitenstaanders misschien niet begrijpen.

  • Aantrekkelijke inleiding: Begin met een boeiende inleiding die de aandacht van de lezer trekt. Leg kort uit waarom de functie en het bedrijf interessant zijn.

  • Functieomschrijving: Beschrijf de functie en de verantwoordelijkheden duidelijk en concreet. Geef specifieke voorbeelden van de rol die de kandidaat zal vervullen.

  • Vereisten: Vermeld de benodigde kernvaardigheden. Wees duidelijk over wat essentieel is en wat wenselijk is. Beperk de essentiële vereisten, want een ideaal profiel bestaat vaak niet. Vermijd generieke competenties en focus op de kernopgaven, zodat kandidaten beter kunnen inschatten of ze geschikt zijn voor de functie.

  • Visie op opgaven en complementariteit in het team:Voor strategische functies is het belangrijk dat de kandidaat zijn eigen visie kan inbrengen. Vraag in je vacaturetekst naar de visie van de kandidaat op de kernopgaven. Dit kan helpen om kandidaten te vinden die goed passen bij de organisatie, zelfs als ze niet aan alle vereisten voldoen. Juist door te kijken naar de complementariteit kan het zijn dat de mindere aspecten misschien wel al heel goed belegd zijn in het team of in de organisatie. Dus beperk je niet tot een traditioneel competentielijstje maar daag de kandidaat uit om zelf aan te geven hoe een kernopgave opgepakt wordt.

  • Bedrijfscultuur: Geef een overzicht van de bedrijfscultuur en de waarden. Dit helpt kandidaten te bepalen of ze zich in het bedrijf kunnen vinden.

  • Je aanbod: Benoem de specifieke arbeidsvoorwaarden zoals salaris, flexibele werktijden, hybride werken en opleidingsmogelijkheden. Als het financieel aanbod niet heel concurrerend is, benadruk dan andere USP’s die voor kandidaten interessant kunnen zijn.

  • Call-to-Action: Eindig met een sterke call-to-action. Moedig de lezer aan om te solliciteren en geef duidelijke instructies over hoe en wanneer dit te doen.

  • Gebruik aantrekkelijke, inclusieve taal: Gebruik taal die een breed scala aan kandidaten aanspreekt. Vermijd gender-biased woorden en zorg ervoor dat je taal inclusief is.

  • Duidelijkheid en nauwkeurigheid: Zorg ervoor dat de vacaturetekst vrij is van spelfouten en grammaticale fouten. Een slordige tekst kan een slechte indruk geven van je bedrijf. Gebruik actieve taal om de tekst levendig en boeiend te maken.

  • SEO-optimalisatie: Gebruik relevante trefwoorden in je vacaturetekst om de zichtbaarheid in zoekmachines en vacaturebanken te vergroten.

  • Maak de tekst niet te lang: Lange teksten kunnen een bureaucratische en statische indruk geven. Zorg voor een evenwicht tussen het geven van voldoende informatie en het stimuleren van nieuwsgierigheid. Gebruik eventueel URL-koppelingen naar aanvullende informatie.

Het belang van een inclusieve vacaturetekst

Als het doel van je organisatie is om een inclusieve cultuurte bevorderen waarin iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt, dan kan je de waarde die jouw organisatie daaraan hecht in je vacatureteksten benadrukken. Daardoor kan je een breder scala aan kandidaten aantrekken en de beste talenten voor je bedrijf werven.

Het is belangrijk om diversiteit en inclusie (D&I) te bevorderen in je vacaturetekst om zo een breed scala aan kandidaten aan te trekken. Hier zijn enkele tips om je vacaturetekst meer inclusief te maken:

  • Gebruik gender neutraal taalgebruik: Vermijd woorden die geassocieerd worden met een specifiek geslacht. Gebruik bijvoorbeeld 'zij/hij/die' of 'de kandidaat' in plaats van alleen 'hij' of 'zij'.

  • Vermijd jargon en bedrijfsspecifieke termen: Dit kan bepaalde groepen uitsluiten die niet bekend zijn met deze termen.

  • Benadruk de waarde die jouw organisatie hecht aan D&I: Maak duidelijk in je vacaturetekst dat je bedrijf waarde hecht aan D&I. Dit kan kandidaten uit ondervertegenwoordigde groepen aanmoedigen om te solliciteren.

  • Maak onderscheidt tussen vereisten en wensen: Zorg ervoor dat de vereisten die je stelt echt noodzakelijk zijn voor de functie. Nog beter is om een kandidaat zelf aan te laten geven hoe die kandidaat een opgave oppakt, wat de kandidaat daarin brengt en zich daarin verhoudt tot de kernwaarden van de organisatie.

  • Bied flexibiliteit aan: Als je flexibele werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken of andere flexibele voorwaarden aanbiedt, vermeld dit dan in de vacaturetekst. Dit kan aantrekkelijk zijn voor specifieke groepen zoals ouders, mensen met zorgtaken of mensen met een handicap.

  • Toon in al je beelduitingen diversiteit in je organisatie: Overweeg het gebruik van een link naar een diversiteitsverklaringen of naar de kernwaarden van je organisatie en gebruik afbeeldingen die de diversiteit binnen je organisatie laten zien. Zorg dat ook je website en je andere beelduitingen inclusief zijn en dat je daarmee consistent bent in al je communicatie.

Wat mag er niet in een vacature?

  • Vage of algemene beschrijvingen: Vermijd vage taal en algemeenheden. Wees specifiek over wat de functie inhoudt en welke kwalificaties vereist zijn.

  • Jargon en interne terminologie: Gebruik geen jargon of bedrijfsspecifieke termen die kandidaten kunnen uitsluiten die niet bekend zijn met deze taal.

  • Gender-biased of exclusieve taal: Vermijd woorden die een specifiek geslacht of bepaalde groepen kunnen uitsluiten. Gebruik genderneutrale termen en zorg voor inclusieve taal.

  • Onrealistische vereisten: Vermijd het stellen van onrealistische eisen of het creëren van een onbereikbaar ideaal profiel. Dit kan potentiële kandidaten ontmoedigen.

  • Negatieve informatie: Vermijd negatieve of ontmoedigende taal die een slechte indruk kan maken. Focus op de positieve aspecten van de functie en het bedrijf.


Handige apps en tools

Er zijn verschillende – nu nog vooral Engelstalige - tools beschikbaar die helpen bij het analyseren van vacatureteksten op D&I. Mocht je een Engelstalige vacaturetekst hebben, dan kan je daar gebruik van maken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Textio: Textio analyseert je vacaturetekst en geeft suggesties om het meer inclusief te maken. Het kan bijvoorbeeld gender-biased woorden detecteren en alternatieven voorstellen.

Gender DecoderDeze gratis online tool analyseert je vacaturetekst op gender-biased woorden.

TalVistaTalVista biedt een suite van tools om diversiteit en inclusie in de werving te ondersteunen, waaronder een tool voor het analyseren en verbeteren van vacatureteksten.

OngigOngig's Text Analyzer analyseert vacatureteksten op potentieel bias taalgebruik, jargon en complexe zinnen, en biedt alternatieven om de tekst inclusiever te maken.

Let op: Het gebruik van deze tools is een goede eerste stap, maar het is ook belangrijk om een algemene cultuur van diversiteit en inclusie in je organisatie te bevorderen en om bewust te zijn van mogelijke vooroordelen (bias) in alle aspecten van het wervingsproces.