Met een goede vrouwenquota ben je er nog niet!
We hebben gezien hoe je een vacature schrijft op een manier die iedere gender aanspreekt en zo jouw cultureadd vindt. Maar diversiteit bevorderen in organisaties gaat over meer dan alleen verschillende genders in je team. Wat kun je verder doen om een vacature te ontwikkelen die een diversiteit aan mensen aanspreekt?
Hoe schrijf je een inclusieve vacaturetekst?
1. Inclusieve beelden
Denk na over de beelden die je gebruikt in je vacature en in de communicatie van de organisatie. Te vaak laten de visuele uitingen een monocultuur zien binnen de organisatie, wat mensen die daar niet in passen kan ontmoedigen om te solliciteren. Laat dus de diversiteit van je organisatie zien in al je uitingen.
2. Expliciete waardering
Steeds vaker zie je in vacatures een alinea waarin mensen die niet tot de maatschappelijke norm behoren, nadrukkelijk worden uitgenodigd om te solliciteren. Dit geeft een duidelijke boodschap af en maakt je accountable. Zorg ervoor dat je vermeldt waarom je specifiek deze groepen uitnodigt om te solliciteren: niet om je MVO-vinkjes af te vinken, maar omdat je de waarde van een cultureadd begrijpt en erkent.
3. Gebruik inclusieve woorden
Net zoals gender-specifieke woorden gebruiken, is het belangrijk om woorden te kiezen die een breed scala aan mensen aanspreken. Maar wat zijn inclusieve woorden? Inclusieve woorden zijn termen die een breed scala aan mensen aanspreken en geen specifieke groep uitsluiten. Bijvoorbeeld, gebruik "werknemer" in plaats van "man" of "vrouw". Ook termen als "teamlid" of "collega" zijn inclusiever. Het vermijden van jargon dat alleen voor bepaalde groepen begrijpelijk is, helpt ook om inclusiviteit te bevorderen. Door het gebruik van inclusieve woorden laat je zien dat je openstaat voor diversiteit.
4. Faciliteiten en arbeidsvoorwaarden
Benoem in je vacature de verschillende faciliteiten die jouw organisatie biedt, zoals gebedsruimtes, kolfkamers, genderneutrale toiletten en aangepaste menu’s. Denk ook aan arbeidsvoorwaarden die voor bepaalde groepen extra gunstig zijn, zoals een goede werk/privébalans, de mogelijkheid om thuis te werken of baaldagen inruilen. Hiermee communiceer je dat er ruimte is voor iedereen en dat je meedenkt met hun uitdagingen.
5. Leeftijdgebonden associaties
Leeftijdsdiscriminatie komt nog steeds voor in het wervings- en selectieproces, ook in vacatures. Natuurlijk mag je geen specifieke leeftijd noemen, maar het is ook niet effectief om te vragen naar net afgestudeerden. Sta stil bij de hoeveelheid werkervaring die je vraagt voor een functie die ook door een starter kan worden ingevuld. Hip taalgebruik over een jong en snelgroeiend bedrijf kan oudere kandidaten ontmoedigen om te reageren.
6. Diverse kanalen
Gebruik je de juiste kanalen om je vacature te verspreiden? Zet je vacature eens ergens anders uit! Colourful Jobs is een goede start om een breed divers netwerk te bereiken. Denk ook aan platforms zoals ‘Autitalent’ voor talent op het autismespectrum, ‘Onbeperkt aan de slag’ voor mensen met een fysieke uitdaging of ‘Gendertalent’ voor transpersonen. Zeggen “ze zijn er niet” of “ik kan ze niet vinden” zijn geen geloofwaardige excuses meer voor een homogeen team.
7. Feedback in je omgeving
Heb je je vacaturetekst geoptimaliseerd, maar ben je nog steeds niet zeker of deze uitnodigend genoeg is voor de cultureadd die je zoekt? Vraag collega’s of mensen buiten je bedrijf met een ander perspectief om je vacature te lezen. Hoe komt de tekst bij hen over? Zouden zij reageren, of zien zij nog valkuilen en blinde vlekken? Erken dat je nooit ieders perspectief volledig kunt vatten en vraag om hulp.